lørdag 25. august 2007

Mine helter. Del 2. John McEnroe


"You can't be serious ?" er sitatet John er mest kjent for og er på mange måter blitt hans trademark. Jeg ser ham for meg. Med hendene i siden, stort krøllete rødt hår med pannebånd, trasssig kikkende opp på den stakkars dommeren som måtte ha fått den tvilsomme gleden av å dømme "Superbrat" akkurat denne kampen.

Det er egentlig ganske utrolig at John fremdeles har den possisjonen han har. Enda i dag er han en større stjerne enn Roger Federer. Kampene mot Bjørn Borg i 1980 og i 1981 har fortsatt legendestatus og han vant bare 7 grand slam turneringer i single tross alt. Det folk husker er foruten hans ustyrlige temperament det geniale kreative spillet. Aldri har verden sett noe lignende og vi vil neppe oppleve det igjen heller. Det er nok av treningsprodukter som kan dunke ut grunnslag og serve som en kanon, men å gjøre tennis til kunst er bare noen få forunt.

Alle kan slenge dritt, men John hadde humor og her er noen sitater som viser det.
Til Wimbledom publikummet ropte han ut at "Im worth more than 40 000 of you - together"
Til en dommer i Wimbledon "You are a disgrace to mankind".
If you believe that [Anna Kournikova hevdet hun fortsatt var jomfru], I've never questioned a call in my life.”
"This defeat has taught me a lesson, but I'm not quite sure what it is."
"I don't want to sound paranoid, but that electronic line judge knows who I am."

Etter at Mac ga seg som aktiv spiller har han bla åpnet og drevet et kunstgalleri, hatt sitt eget talkshow, arbeider som ekspertkommentator, skilt seg fra Tatum O'Neal og giftet seg med den engang så habile rockedama Patty Smythe(Ikke Patty Smith altså. Det ville være FOR utrolig)

Senest ifjor gjorde han comeback og vant en ATP turnering i en alder av 47 år ! Over hele verden stod det dagen etter med fete typer i avisene, "Mac is back ! ". Seiren var i double sammen med søta brors Jonas Bjørkman på grusen i San Jose, California.

Jeg tror jeg så bittelittegrann av John i meg selv og det var kanskje derfor jeg likte ham så godt. Hvertfall hadde vi begge dosen av det ustyrlige temperamentet. Men ballfølelsen og de små geniale øyeblikkene var det som ga meg den største gleden på idrettsbanene på mitt beskjedene nivå. For meg er det stort når sport blir noe mere enn bare å score et mål eller vinne et poeng. Som en 50 meters passing lagt med yttersiden av foten som skrur seg rundt to motspillere for å legge seg ferdigdempet forran spissen som bare har å putte den i kassa. Eller når man offensivt tørr å storme til nettet, hive seg til opp og siden når den knallharde returen kommer og legge inn en perfekt utagbar backhand volley dropshot. De magiske øyeblikkene. Give us an hour for magic, som Jim Morrison sa det.

tirsdag 14. august 2007

Horten - turistinfo



Nå drar jeg med toget til det eksotiske Horten. En liten perle ved oslofjorden med eget Marine, foto og automobil museum. Lagets stolthet fotballlaget Ørn ligger nå i 3 divisjon sammen med Falk. Det tredje storlaget i byen, Gribb, ligger lengre ned i divisjonene. Indre-Horten med Vollane og Kanalen er fint for spasserturer og Lystlunden er en grønn lunge i bykjernen hvor en kan sitte på en benk å se på byen fylliker boltre seg.

Lokalbefolningen er vennlige og imøtekommende og ønsker du en middels god middag kan du spise fiskesuppe på Fishland. Vil du forfriske strupen med en lunken pils er Lace paviljongen eller Saxon King stedet for deg. Er du ikke så nøye på renslighet og klientellet kan den litt røffer Høvdingen anbefales. Ny kino er også utbygging så om ikke lenge kan en slippe å kjøre helt til det sossete Tønsberg for å se på Bruce Willis banke opp skurker og terrorister.
På vei inn til byen nordfra kan en see den vakre statuen Hortenspiken oppe på sin sokkel og mot sør står som regel en av byens lettere tilbakestående menn, også kalt Hortensgutten og forteller deg at det er fint vær i dag.

På Rørestrand Camping, eller Cæmpen om du vil, kan du spille minigolf etter lykke of fromme prinsippet for banene er desverre en smule vindskeive. Her er alle gamle kjente for det er de samme gjestene som kommer hvert år og utenom sesongen bor 90 % av gjestene ca en kilometer unna i Horten sentrum eller i Holtandalen som kan kalles Hortens svar på Stovner. Cæmpen har 2 stjerner i NAF guiden og man kan kjøpe både VG og Gjengangern i kiosken.
Men det er byen med flest soldager i Norge, det er glimrende bademuligheter på Molon` og en kan fiske sin egen makrell i fjorden som spises i hagen med nypoteter og rømme med jordbær med fløte til dessert. Om kvelden tar en noen glass italiensk rødvin på terassen og snakker om gamle dager mens den uendelig store himmelen skifter farge og svalende glir lydløst forbi.

Vel møtt :-)

lørdag 11. august 2007

Mine helter. Del 1. Chris Waddle



Jeg satt foran tv'en og så på tippekamp som vanlig på lørdag ettermidag på Bekkestua tidlig på 80 tallet. Det skulle bli en sjelsettende begivenhet. Jeg hadde ikke noe forhold til Newcastle annet enn at de hadde ganske kule drakter (akkurat som Asker) og at Super Mac kom derfra i sin tid. Men ute på banen fikk jeg se en oppvisning av en langhåra hengslete ving med fantastisk teknikk og dribleferdigheter som jeg aldri har sett maken til hverken før eller siden. Han finta motstanderene så grundig at hele stadion lo høyt og på slutten av kampen putta han inn et kjempemål. Som feiring hoppet han over reklameskilt, ballgutter og pressefotografer og opp på ståltrådgjerde mot publikum og rista gjerdet nesten ned mens han jublet ut i seriersrus. Publikum gikk helt bananas og jeg var helt i ørska. Er det mulig ? For en mann !
Like etterpå gikk han til Tottenham og dannet et radarpar sammen med min tidligere helt Glenn Hoddle. Samspillet med toppscorer Clive Allen var også strålende. Etter noen sesonger hos Spurs forsvant han til fransk fotball og Marseille for den nest største overgangsummen noensinne, kun Maradona var dyrere. Bra for Waddle men synd for oss for vi fikk ikke se ham på tippekampene lenger. Han ble en kjempesusess (den første engleskmannen med virkelig suksess i utlandet) og sammen med den tids største franske spiller Jean Marie Papin som han foret med utsøkte passninger. De viste intuitivt hvor den andre var noe ala Namskog og Gunnarson i Stabæk i norsk fotball i dag. Bortsett fra at Marseille da var det beste laget i Europa(og verden) og var bare uheldig som ikke vant serievinnercuppen to ganger. En gang i finalen mot Røde Stjerne som spilte utrolig grisete, destruktivt og defensivt og vant på straffer. En gang såvidt utslått av Milan som den gangen var på sitt aller beste med bla Gullit, Van Basten, Maldini ogRijkaard.

I ettertid er han kun blitt husket for sin mildt sagt corny hårklipp og en straffemiss mot Tyskland i VM i Italia i 1990. Men han var den spilleren som gjorde det umulige. Han som fintet motstandere opp på tribunen og på rompa i kamp etter kamp og fikk publikum til å le og kose seg. Når Waddle spilte fikk du se magi live. Ronaldinho gjør fantastiske ting i dag, men Waddle på sitt beste var nesten like imponerende. Og så var han mye mer rocka.

Vedlig gledelig å se oppslaget på ABS nyheter i dag. Takk for at dere gir den tidligere helten en liten oppreisning.

mandag 6. august 2007

Hydro del 3

Så fikk Reiten fortsette likevel med mesteparten av millionene sine. 20 av dem i opsjoner. Regner en med lønn og andre fordelser vil han da utifra hva som har kommet frem i media de siste dagene sitte igjen med ca 29 mill istendet for ca 36. Dette holder ikke. Skuffende ! Hvitsnippforbrytelser lønner seg fortsatt tydeligvis.

Jeg setter ikke inn noe bildet av Reiten for jeg blir litt uvell av å se på ham.

Hydro del 2


Ukens helt ?

1 down, 1 to go.

Hvis Arbeiderpartiet enten hidrer Reiten å få sølvpengene sine eller gir ham sparken er jeg (nesten) stum av beundring. Helt på sin plass at styreleder Jan Reinås ble presset ut. Den gosslige bestefaren har grabbet til seg nok penger til seg og sine. Hovmod og grådighet står for fall.

De siste dagers utvikling vitner om handlekraft og at man holder sine løfter. Jeg tror det ikke før jeg ser det, men dette lover bra !

Sølvpilen, Falk og Månestråle.




























Min barndoms store forelskelse ved siden av Vibeke, Sille og Anne Catrine var tegneserier. Hver tirsdag hadde faren min med seg to blader hjem fra jobben til søstern min og meg. Det begynte med Donald og Sølvpilen. Den hissige anda og resten av Andeby ble så byttet ut med Billy og etterhvert Fantomet. Vi var sprekkeferdige av nyskjerrighet og iver når han svingte inn døra og rev nesten den brune kontormapa ut av hendene på ham for å få med oss siste nytt hos rødhudene i Kiowaleiren.

For det var Sølvpilen som var den soleklare favoritten på Bekkestua midt på 70 tallet. Sølvpilen var Kiowanes unge høvding og så egentlig ganske femi ut. En slags glamrocker på slutten av 1800 tallet. Langt fyldig blåsvart hår med fletter og fjærpynt. Altid kjedd i gult. Og som alle ordentlige helter red han rundt på en staselig kritt hvit hest.
Falk var Sølvpilens hvite blodsbror og de to hang sammen som erteris fra morran til kveld. Hvordan han hadde begynt å menge seg med indianerene ble aldri helt klart. Men det kunne virke som om han hadde en positiv påvirkning på Kiowanene for de var venner med de hvite. Sett i ettertid var han kanskje en dobbeltagent for blåjakkene(det militæret) for vi vet jo hvordan det gikk med indianerene på litt sikt ? Falk gikk altid med den røde indianerskjorta med frysnser som øyensynlig aldri ble vasket og red en mørkebruk mustang.
Månestråle var lillesøsteren til Sølvpilen og litt av ett støkke som faren min sa. Hun hadde splitt på kjolen langt oppå hoftene og bøyde seg altid fra hoftene når hun skulle plukke opp en leirkrukke eller lignende. Hun kunne virkelig posere. Alle gutta ble selvsagt hodestups forelsket i denne villkatten som hadde lært judo av den knall gule japaneren Endo som nesten altid gikk i judo uniform.

Andre sidekicks i serien var foruten Endo, Ted og Harry og onklen og tanta til Falk som bodde like borti nabolaget.

Vi lærte fort at Kiowane var snille, mens Pawerne(pavvern'e) og Siouxene(siåksene) var slemme. Pawwerne var altid slu og uberegnlige og kom ofte stormende ut av buskene veivende med tommahawker i henda, iført full krigsmaling og hanekammer på hodet akkurat som pønkerne. Og vi viste jo hvor farlig pønkerne var så disse rødhudene var helt åpenbart ikke til å spøke med. Som regel kiddnappet de Månestråle etter et basketak hvor hun fikk satt inn et par velrettede karatespark på de Blitz inspirerte indianerene før de etter mye om og med fikk tjora henne skikkelig fast. Der hun lå bastet og bundet med knebbel i munnen iført sin rosa kjole med evig lang splitt som viste DE bena var hun på sett og vis vårt første møte med halv kinky sex. Tinka, den lille puma ungen som var Månestråles skjødehund slapp altid unna fomlefingrede rødhuder og fikk avlagt rapport om det inntruffende overfallet til Sølvpilen og Falk som selvsagt befridde Månestråle realtivt kjapt og greit. Den greieste måten var enkelt og greit å luske seg inn til baksiden av tipien hvor hun ble holdt fanget og kutte opp teltduken med bowiekniven. Vakten stod jo selvsagt utenfor på fremsiden. Så måtte høvdingen for Pawerne si ordentlig unnskyld uten jugekors før våre tre helter kunne ri inn i solnedgangen i den siste ruta.

Et annet veldig vanlig scenario var at Sølvpilen, Falk og Månestråle var ute å red da plutselig Tinka fikk ferten av noe. Vi skjønte ikke helt hva "fikk ferten av noe" betydde, men etter dette hadde skjedd hundrevis av ganger var det logisk å anta at det var noe han luktet. Slik som den katta altid stakk av tenke jeg ofte at det hadde det vært mye mer praktisk å ha den i bånd. Når våre venner fikk øye på den uregjerlige lille gule pumaungen igjen pleide som regel Falk, tror jeg det var å si. "Se det ligger en mann nede ved elvebredden. La oss ri ned å hva som er skjedd" Vel nede ser de at mannen slett ikke bare slapper av eller eller prøver å få litt farge i sola, men er riktig ille tilberedt og ser ganske pjusk ut. Så sa Sølvpilen " Gi han litt vann fra sadeltasken Falk". Etter at den forkommende framadkaren hadde fått gulpet i seg litt friskt vann kviknet han såpass til at han fikk presset frem noe sånt som, " Arrgh.. Skatten..ligger...uhh.. øst for..Arizona.. Arrghhhhhhuhhhh...". Her tok han altså kvelden og dro til de evige jaktmarker hvor Manitu regjerte. For de uinvidde er Manitu indiansk for Gud og de evige jaktmarker er derfor Himmelen. Uansett tok Sølvpilen på dette tidspunkt ordet igjen og sa. "Det er ikke mere vi kan gjøre for ham. Vi begraver han her ved elvebredden". Dermed hadde trekløveret en ny sak å løse og vi noe å glede oss til denne tirsdagen også.
Det hendte det ble litt skyting i serien, men det gjorde ikke noe for ble noen truffet var det altid bare i overarmen og streifskudd.

Vi pleide å leke sølvpilen på fritiden og byttet på rollene selv om Hilde Eitrem altid var Månestråle. Den kjedeligste rollen var Tinka for da måtte en bare krype rundt på alle fire og si mjau.


Sjekk ut denne flotte danske siden for å gjennoppfriske minnet om den snille indianeren og venane hans.

søndag 5. august 2007

HBO - Dere er flinke altså !


HBO(Home Box Office) har faktisk eksistert helt siden 1972 og har nå en bråte kanaler i Statene og i en rekke andre land. Først var det moderkanalen (som Davy Watne sier det) HBO. Så kom HBO2, HBO family, HBO comedy, HBO signature, HBO zone og HBO HD. Siste skudd på stammen er HBO latino. Dette er pay tv uten vanlig remklamemas for biler, bind og frokostblandinger hvert 10ende minutt. Fraværet av reklame fører til at selskapet ikke trenger å frykte annonsørenes flukt og står dermed friere til å kjøre på med større doser sex, vold og banning som vi jo alle setter så stor pris på. Det er seerene og den kunstneriske kvaliteten og ikke annonsørene som står i fokus. En annen forskjell på HBO kontra de andre aktørene innen fjernsyn i USA og Hollywood er at kanalen retter seg mot markedet av voksene personer med utdanning. Seere som trenger noe å bryne seg på og som ønsker kvalitet.
Og det har de fått. HBO har særlig i det siste tiåret levert den ene fantastske tv serien etter den andre. For oss i Norge var det Sopranos som fikk oss til å åpne øynene. Før Tony tar fatt på sin ukentlige kjederøykende kjøretur fra New York til New Jersey blafrer en gråaktig sort og hvit logo over skjermen. Tre bokstaver, helt enkel og lite prangende. Det er som om de sier; Vi er så gode og sikre på oss selv at vi ikke trenger noen flashy animert 3D intro i grelle farger.
Selve serien Sopransos trenger ingen videre presentasjon. Jeg kan bare opplyse at jeg er så hektet at jeg nå har kjøpt The Sopranos Cookbook og en T skjorte som det står Bada Bing på.

The Wire er den relativt ukjente juvelen i HBO familien. Merkelig nok. I Skandinavia har bare svensk TV 4 vist deler av serien, men nå har salget begynt å ta av på DVD og dermed har gledelig nok serien fått leve enda noen sesonger. 1, 2 og 3 er å få på DVD i Norge. Sesong 4 er nylig avsluttet på TV i USA og det skal lages en siste sesong nummer 5.
Veldig veldig kort fortalt foregår "The Wire" på USAs vestkyst i Baltimore. USAs mest voldelige by som jo sier endel. En stor svart underklasse lever i dyp fattigdom i slummen hvor narkotikaomsetningen blomstrer og i sesong 1 prøver en spesialgruppe i politiet å knekke narkokongen Aaron Barksdales dop imperium. Serien kan ved første øyekast se ut som en tradisjonell politiserie, men gir du den en episode eller to skjønner du at dette er noe mye mye mer. Serien retter en kraftig kritisk pekefinger mot skjevhetene i det amerikanske systemet. Hvordan bykjernene og deres innbyggere stadig forslummes mer og mer og kampen mot kriminalitet i realiteten er tapt. Folk fødes inn i håpløshet og den hvite middel og overklassen har rømt ut i forstedene. Vi får også innblikk i maktrukturene som råder både i politikken, blandt de kriminelle og i politiet. Likhetene i det indre spillet i de ulike hierarikiene er overraskenede stor. I sesong 2 møter vi havnearbeiderene med polske aner i deres kamp for å bevare sine arbeidsplasser hvor også østeuropeisk mafia trekkes inn i spillet. Sesong 3 vender vi tilbake til gettoen. I sesong 4 tar serie skaperene et kraftig oppgjør med skolesystemet og i den siste sesongen er det media som får det kritiske søkelyset satt på seg.
Store navn som George Pelicanos og Lennis Lehane(Mystic River) er med som bidragsytere på skrivesiden og innsatsen fra alle skuespillerene er prima. Mange nye fjes som vi helt sikkert vil høre mer til i tiden som kommer.
En tilståelse. Jeg er blitt litt forelsket i Kima, en veldig sjarmerende og flink politietterforsker i The Wire, men det er jo kanskje litt dumt. Hun er lesbe og så er det jo bare en tv serie da. Kanskje vi ikke hadde kommet så godt utav det i det virkelige liv, men hvem vet ?
The Wire har slitt med relativt lave seertall, men ekstremt gode kritikker fra pressen. De anerkjente avisene og magasinene kårer serien til det beste som er vist på tv noensinne, over Sopranos. Noen mener at serien blir for avansert for det amerikanske markedet. Det er et enormt persongalleri og mange parallelle historier å holde styr på og en MÅ få med seg alle episodene på hver seg 1 time. Men som serie skaperen David Simon sier. Vi forteller historien som en bok med kapitler og følger du med vil du få belønningen din. Og det er virkelig sant.
Deadwood er også meget imponerende det lille jeg har sett til nå som kun er 3 episoder. Vi tas med til det ville westen som faren min sier det og blir vitner til oppbyggingen av et samfunn fra en gruveleir til en liten by. Formen er western, men det er milevidt unna John Wayne og Hoppalong Cassidy. Dette er realistisk, mørkt, skittent og mildt sagt brutalt. Historien er drivende som bare amerikanerne kan få fortalt det. Du tar ikke sjansen på å løpe inn på kjøkkenet etter firkløveren eller topprisen når disse gutta svinger sekløper'n.
Som i "Sopranos" og "The Wire" er det topp folk både forran og bak kamera. Den gamle mester ressigøren Walter Hill (The Long Ryders, 48 timer, The Warriors m.m.m.) ressigerer den første episoden og legger føringer for seriens videre suksess. Keith Carradine, som altid har vært en av Hills favoritter, spiller en sentral rolle som Wild Bill Hitchock i seriens første sesong. Deadwood går på TV 2, men er lagt til helt ukristielige tider så vanlige arbeidsfolk har ikke anledning til å følge med. Men når de som får en kniv godt plantet i magen eller en kule i panna og må forlate serien tidlig, blir dumpet til de glumpske grisene i bakgården og fortært med stor vellyst skjønner jeg egentlig det sene sendetidspunktet.
Nå kommer NRK 3 i september med en bråte nye HBO serier på sendeplanen. (Det måtte jo være NRK som tenker slik. Så får de andre dustekanalene holde på med evindelige smakløse reality serier og grenseløst hypa fotballkamper fra Europas dårligste liga så lenge de bare gidder)
Det eneste dumme med dette er at jeg da ikke blir en av de få utvalgte som kjenner til The Wire lenger. Nå kommer den gemene hop diltende etter. Det var som i ungdomstiden da det var om å gjøre å finne nye kule band som ingen andre hadde hørt om, bare du. Dette var DITT band og når de ble populære var det ikke så stas lenger. Selvfølgelig var en viss umidelbar følse av triumf. DU hadde oppdaget dem først. Det var beviset på at du hadde best smak, var smartest, kulest og ikke bare diltet etter alle andre, men derimot var en trendsetter og innovatør. " Jeg kjøpe den første skiva deres på import fra Statene og har digga dem i 3 år jeg assa" Men når dine utvalgte ble populære og faktisk begynte å selge platene sine her på berget kunne det også dukke opp en sviende følse av svik. "Det skulle jo være bare oss! Hvordan kunne dere ???". Det ble som en hemmelig kjæreste som nå lå å skræva for hele skolen.

Men som nogenlunde voksen får jeg i dag unne alle andre gleden av å møte Bubbles, Kima, Omar, Stringer Bell, Jimmy McNulty, Bunk og alle de andre i verdens beste Tv serie, the Wire. For det er ikke mulig å finne noe bedre - samme hvor lenge og mye jeg leter.

Se også HBOs sider og spesielt HBO voyeur. På med hodetelefonene og bli en kikker. "Rear Window" ala 2007. Utrolig kult.