
1. Corto Maltese. Italiensk. Skrevet og tegnet av mesteren Hugo Pratt. Corto er en romatisk tidligere sjømann og eventyrer som reiser jorden rundt på spennende oppdrag. Dette høres ut som Tintin, men den er retter seg mot det voksne publikum(halv voksene hvertfall). Flotte stilistiske, nyskapende og kunstferdige tegninger. Mystikk og spenning. Historie og romantikk. Alt er like bra. Løp og kjøp.
2. Lt.Bluberry. Charlier og Girauds western epos er en milepæl i tegeseriehistorien. Historiene er drivende, men tidvis intrikate. Tegningene er fra nr 10 "General Gullmanke"og ut den opprinnelige serien til nr 22 "Ved veis ende" helt fantastiske. En kan sitte å beundre bildene i timesvis. Etterhvert har andre tegnere og forfattere overtatt med vekslende hell. Den som klarte det best(minst dårlig) var den gode Charlier kopien Wilson fra New Zeland. Men når Charlier sluttet å skrive falt kvaliteten dramatisk. Omtrent som med Gozinny og Asterix.
3. "Linda og Valentin. Agenter i tid og rom". Fransk. 68ernes science fiction. Begynner å gjennta seg selv nå, men på topp var det en verden en kunne stupe inn i for en times tid. Linda er super søt med pannelugg i den tettsittende sølvuniformen.
4. "Torpedo 1936". Italiensk av Bernet. Flotte sort hvitt tegninger og actionfylte historier fra USA på 30 tallet. Rå humor og flotte damer. Bernet er tegnernes tegner.
5. "Batman. Nattens ridder". USA. Kom på miden av 80 tallet som et befriende pust ifra vest som snudde opp ned på alt vi viste og trodde om superseriene og menn i trikot. Det er mørkt, voldelig og vakkert. Miller innfører en helt ny måte å fortelle historier på som tar litt tilvenning, men hvor du får betalt hvis du gidder. Miller er tegneseriens superstar som også har fått filmatisert "Sin City", "Elektra", "Daredevil" og "300". Etter min mening hans kunsteriske høydepunkt.
6. "Franka". Nederlands. Jeg er stor fan av tegningene til Henk Kuypers. Mye er veldig arkitektonisk og rettlinjet, men jeg er fan uansett selv om han bruker linjal aldri så mye. Historiene er ikke altid like imponerende, men ok.
7. "Blacksad". Det nye store. Spansk. Vunnet de fleste priser som er å vinne. Dyr i menneskeroller. 30 talls detektiv i form av en stor svart katt i trenchcoat. Særlig album 1 er et mesterverk.
8. "The Spirit". USA. Will Eisners maskerte helt fra 40 tallet. Hans noir stil med filmatiske vinkler er og var banebrytende inne tegneserie sjangeren. Best i sort hvitt.
9. "På sporet av Peter Pan". Fransk. Coseys alpeeventyr fra mellomkrigstiden er det beste han har laget blandt mye bra (Bla serien om Johnatan). Endel mener han ikke holder mål helt på tegnesiden, men har har sin egen stil og hans naturbilder er vakre.
10. "Frank Cappa". Spansk. Manfred Sommer er altså ikke tysk. Tydelig inspirert av Hugo Pratt og hans elev Milo Manara. Gode historier om journalisten Cappa i 3dje verdens konfliktfylte områder. Politisk korekt også uten at det virker svett.
11. "Bucky O'Hare". USA. Golden og Lama. Barneserie, men for voksene?! Flotte fargerike tegninger om en grønn harepus som redder verden fra froskenes imperium. Ble vistnok også en vellyket tegnefilm i statene. Kom ut i samleserien "Echo of the futurepast" "Look out universe. Here we come ! "
12. "MAD magazine". USA. Ikke tegneserier, men illustert humorblad. Høydepunkt på holdt en jevnt meget høy kvalitet ifra 60 tallet og til slutten av 80 tallet i USA. Noen av de beste tegnerene i verden jobbet her. Den rareste var Don Martin. Min helt.
13. "Pondus". Norsk. Litt sjåvenistisk må en være. Øvrlie kan virkelig tegne og historiene har masse humor. Ingen andre i Skandinavia i disse dager når ham til anklene.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar